לראשונה בישראל מנוע חיפוש לימודים המאפשר לכם לדעת מה חושבים סטודנטים ובוגרים על התארים המעניינים אתכם
עמוד הבית > לימודי עיצוב

לימודי עיצוב

קונפוציוס, גדול ההוגים הסינים ומגדולי הפילוסופים שראה העולם, אמר כי "אם תמצא עבודה שתאהב באמת, לא תיאלץ לעבוד ולו יום אחד בחייך". לאלו מאיתנו שלא מסוגלים להרדם בלילות מרוב רעיונות או בילו את כל שנותיהם בבית הספר בשרבוט ציורים ותוכניות, בהחלט יתכן כי הדרך לנוסחתו של קונפוציוס מתחילה בלימודי עיצוב.
תחומי העיצוב ה"קלאסיים", מסלולים המתקיימים בכל מוסדות הלימוד הגדולים (המכון הטכנולוגי בחולון (HIT), שנקר, בצלאל, אונ' תל אביב ועוד) ובחלק נכבד מן הקטנים, כוללים אדריכלות ("עיצוב חוץ"), לימודי עיצוב פנים, עיצוב תעשייתי ועיצוב חזותי (ציור, פיסול וכו'). כיוון שעיצוב הוא תחום מאוד דינאמי וחדיש, בניגוד לתחומי דעת אחרים כמו מדעי הטבע הקלאסיים או מדעי הרוח, קיימת רבגווניות ניכרת במוסדות הלימוד השונים.
כך לדוג' קיימים מסלולי עיצוב תעשייתי מוכווני מטרה מסויימת, עיצוב פירסומי, עיצוב כרזות וכו'. להלן נפרט כמה ממסלולי לימודי העיצוב הנחשקים יותר, וכן אפשרויות התעסוקה לבוגרי המסלול. לפני כן חשוב להוסיף כי שכר הלימוד עבור כל לימודי העיצוב דומה מאוד לשכר הלימודהאוניברסיטאי, כלומר סביב ה10000 שקלים בשנה.
שכר הלימוד במוסדות בצלאל, אונ' תל אביב ושנקר עומד על 9300 שקלים, לא כולל תוספות עבור קורסים במכסה מעל ל100%, תוספת תשלומי רווחה (בסביבות ה600 שקלים) ועלות החומרים להגשת העבודות.

לימודי עיצוב פנים
לימודי עיצוב פנים הם מסלול חדש יחסית בבתי הספר לאומניות, אם כי תחום עיצוב הפנים היה קיים לפחות 500 שנה, מתחילת הרנסנס. כדי לתאר הכי טוב את תפקידו של מעצב הפנים צריך לחשוב על ארכיטקט, המשתמש בתנאי השטח (מתווה הבניין במקרה זה), התאורה, החומרים הנתונים ודרישות הלקוח, בכדי ליצור את הסביבה המיוחדת והפונקציונלית ביותר. מסלול לימודי עיצוב פנים מתחיל משנה ראשונה "כללית", בה מתוודעים התלמידים לתוכנות יסוד לבניית סביבות ווירטואלית (סוליד וורקס, פוטושופ ועוד), אומנות השרטוט, ויסודות בעיצוב. בשנה השניה והשלישית גוברת הנטיה להתמקצעות בעיצוב פנים, עם שפע של קורסים וסמינריונים שברובם מפתח ההערכה נסמך על עבודות הגשה לרוב.
כמו ברוב תחומי העיצוב האחרים, מבחנים בכתב פחות משמעותיים במסלול לימודי עיצוב פנים מאשר בפקולטאות אחרות. תחת זאת לימודי עיצוב פנים מציבים שפע של אתגרים בצורת עבודות הגשה ועבודות סמינריוניות, שיכולות לגזול זמן רב, כך שמומלץ לא להתחייב לעבודות במשרה מלאה לפחות בשנה הראשונה ללימדים במסלול לימודי עיצוב פנים.
בוגרי מסלול לימודי עיצוב פנים יכולים להשתלב בקלות בשוק המתפתח של יעוץ עיצוב פנים. חלק נכבד מן הלקוחות באים מן המגזר הפרטי, וסטונדטים המעוניינים לעבוד במגזר זה יכולים לפתוח עסקים כעצמאיים או להצטרף למשרדים קיימים. בניגוד לתחומי עיצוב אחרים כמו ארכיטקטורה או עיצוב חזותי, לא קיים ביקוש רב מידי לבוגרי לימודי עיצוב פנים במגזר הציבורי, אולם כאמור נכון לעכשיו הגידול בשוק עולה על היצע המעצבים, כך שלא צפויות בעיות תעסוקה קשות.

לימודי אדריכלות
האח הגדול והזקן יותר של לימודי עיצוב פנים הוא למעשה עיצוב חוץ המבנה והחלקים ה"גרמיים" שלו. לימודי אדריכלות למעשה משלבים בין לימודי עיצוב לבין לימודי הנדסה. מסיבה זו לימודי האדריכלות ארוכים יותר (ארבע שנים במקום שלוש), ומשלבים גם קורסים "הנדסיים" כמו סטאטיקה, חוזק חומרים, שרטוט הנדסי וכו'. בדומה למסלול לימודי עיצוב פנים, לימודי האדריכלות מתחילים משנה "כללית" בה לומדים פיזיקה בסיסית, מבוא לשירטוט יד ושרטוט במחשב, ועוד.
למרות שבימנו כל שרטוטיו של האדריכל נעשים על גבי מחשבים, בלימודי האדריכלות בבית הספר "בצלאל" מוגשות רוב העבודות בשנתים הראשונות על גבי נייר שרטוט, מתוך אמונה כי "אין לימוד כמו לימוד דרך היד". כפי שהדבר נכון לגבי לימודי עיצוב פנים, גם בלימודי אדריכלות רוב הקורסים ה"עיצוביים" מבוססים על עבודות הגשה, ולכן שכיח לראות סטודנטים לאדריכלות עובדים 20 שעות ביממה בתקופות ההגשה.
לאחר סיום הלימודים הקשים פתוחות בפני הסטודנטים מגוון אפשרויות תעסוקה. מקובל כי בוגרים צעירים מצטרפים למשרד אדריכלים ידוע לתקופה מסויימת (לפחות חצי שנה) בכדי ללמוד מהתנהלותם של המובילים בתחום. לאחר מכן יכולים האדריכלים להשתלב במגזר הפרטי, ולהתמקד בעיקר בתכנון ווילות ובנייני מגורים, או למגזר העסקי או ציבורי, ולעבוד במסגרת קבוצות עיצוב של מבני ממשלה ועסקים וכו'.
לימודי עיצוב תעשייתי
עיצוב תעשייתי גם הוא תחום חדש יחסית, כמו לימודי עיצוב פנים, הבא לענות על דרישות התעשיית והמגזר העסקי למעצב שיוסיף "סקס אפיל" למוצר שלהם, וישלב פרקטיות ונוחות עם אסטטיקה ומראה מיוחד. לימודי עיצוב תעשייתי נמשכים גם הם כארבע שנים. גם כאן מושם דגש על שילוב קורסים "אומנותיים" עם קורסים "הנדסיים", כמו שרטוט על מחשב, מבוא להנדסת מכונות וכיוצא בזה. בגמר הלימודים קיימת דרישה רבה מאוד למעצבים בכל תחומי התעשיה והפרסום.


כל הזכויות שמורות לאתר הסטודנט © 2024